tiistai 18. maaliskuuta 2014

Viherpirtelö (perussetti)




Olen syönyt viime aikoina vihreät vihannekseni ruokaisan salaatin muodossa, mutta kausittain innostun tekemään viherpirtelöitä. Luin joskus Victoria Boutenkon loistavan kirjan Green for life, enkä tarvinut enempää perusteluita viherpirtelöiden tekemiseen. Kirjaa ei ole valitettavasti suomennettu, mutta englantia ymmärtäville kirja on todella avartava.

Joitain simppeleitä pointteja viherpirtelöihin liittyen:

Käytä hedelmiä reilusti suhteessa vihreisiin, ainakin 60%-40%. Hedelmien liukeneva kuitu tekee pirtelöistä samettisia. Jos käytät liikaa vihreitä, on lopputulos maultaan "ruohoinen" ja karkeampi kuitu nousee pinnalle omaksi kerroksekseen. Vihreiden määrää voi kasvattaa vähitellen. Hyviä hedelmiä pirtelöön ovat banaani, omena, päärynä, mango, appelsiini, tuore ananas, mansikka jne. Hedelmät tekevät pirtelöistä herkullisia. Älä tee pirtelöitä, joita ei pysty erkkikään juomaan. Viherpirtelöt eivät ole rangaistus pahoista teoistasi, vaan todella kätevä juoda salaattisi. Kokeilepa myös kurkkua ja/tai selleriä sekaan.

Jos teet pirtelöitä usein, käytä vihreitä vaihdellen. Suosikkejani ovat pinaatti ja kotimainen romainesalaatti. Periaatteessa, mitä vihreämpää, sen parempi. Lisää aina vettä ainesten sekaan blenderiin, jotta sekoittaminen ylipäätään onnistuu. Käytä ihmeessä myös jääpaloja, sillä blenderi yleensä lämmittää seosta ja viherpirtelö on parhaimmillaan tuoreena mutta kylmänä. Hedelmiä voi myös pakastaa viherpirtelöön.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti