perjantai 7. maaliskuuta 2014

Rentouttavaa viikonloppua

Tarve rentoutumisen opetteluun lähtee itsestä, haluan pistää hanttiin omille ahdistuksille ja kiristyksille. Asiat sujuvat parhaiten, kun on rento ja voimakas - sopivalla intensiteetillä. Tätä taitoa muuten opetellaan myös kahvakuulaharjoittelussa. Toiminta on parhaimmillaan dynaamista, rytmikästä, virtaavaa... Jännitetään vain niitä lihaksia, joita sillä hetkellä tarvitaan. Vaatii tietoiseksi tulemista niistä ylimääräisistä jännityksistä.

Kaikenlainen liikunta rentouttaa auttamalla erottamaan lihasjännityksen ja rentoutumisen eron. Asahi ja naurujooga ovat aivan nerokkaita rentoutuskeinoja. Naurujoogasessioon kuuluu aina jonkinlainen loppurentoutus, ja olen sitä kautta saanut tilaisuuden kokeilla monenlaisten rentoutusten ohjaamista. Opiskelen tällä hetkellä sovelletun rentoutuksen menetelmän ohjaajaksi.

Alla on muutama nauhoittamani ohjattu rentoutus. Sovelletun rentoutuksen opettelu aloitetaan progressiivisesta rentoutuksesta, jossa rentoutetaan jännittämällä ja rentouttamalla ensin ylävartalo. Tästä edetään järjestelmällisesti aina nopeampaan rentoutumiseen, ja muutaman kuukauden aikana intensiivisellä harjoittelulla voidaan oppia rentoutumaan puolessa minuutissa, missä tahansa arjen tilanteessa. Samaa käytännöllistä rentoutumistaitoa opetellaan asahissa. Rentoutuminen ei siis aina tarkoita sitä, että pitää heittää pitkälleen.

Olen kehittynyt rentoutumistaidoissani paljon. Pystyn rentoutumaan paremmin ennen jännittäviä tilanteita ja palautumaan niistä paremmin. Rentoutumistaidot auttavat siis tekemään pelottavia ja hankalilta tuntuvia asioita. Sovellettua rentoutusta on käytetty erinomaisin tuloksin mm. paniikkihäiriön hoidossa. Jokaisella meillä on varmasti kokemusta tilanteista, joissa syke nousee, kämmenet hikoavat ja suu kuivuu. Tällaisiin tilanteisiin rentoutumistaidot tuovat helpotusta.

Rentoutumiseen liittyvissä asioissa huomaa ihmisen fysiologisten ja psykologisten ulottuvuuksien saumattomuuden. Jännitystilanteessa ylivirittynyt fyysinen tila edesauttaa luomaan ahdistuneita ajatuksia, ja niin edelleen. Rentoutumisen jälkeen asiat asettuvat paremmin mittasuhteisiinsa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti