torstai 13. maaliskuuta 2014

Naura peloillesi



Olipa hauska nähdä tuttuja naamoja tällä loistavalla videolla. Olin viime lokakuussa naurujoogaamassa Kehitysvammaisten tukiliiton MAHTI-projektilaisten kanssa ja sain vastikään kutsun nauramaan toisenkin kerran. En tuntenut oloani hirveän varmaksi lähtiessäni vetämään naurujoogaa lievästi kehitysvammaisille aikuisille, mutta siitä muotoutuikin yksi parhaista sessioista ikinä. Siinä ryhmässä tunsin itseni hyväksytyksi sellaisena kuin olen - tunne, joka edesauttaa vapautuneen naurun pulppuamista. Kiitos, ihanat ihmiset.

Yhteisössä, joissa erilaisuutta hyväksytään, on helppo olla. Nauru yhdistää ja luo tuttuuden ja turvallisuuden tunteen. Aika moni työyhteisö olisi naurujoogan tarpeessa, jos ymmärtäisivät vain nähdä sen mahdollisuudet ilman puhdistamiseen. Nauru on sanatonta hyväksymistä. Tärkeää on muuten huomata, että naurujoogassa nauretaan aina hyväntahtoisesti, ei koskaan ivallisesti.

Ennakkoluulot puolin ja toisin ovat ihan tuttu juttu. Koitan lähteä ohjaamaan jokaista ryhmää (tai yhtä hyvin yksilöä) ilman ennalta vedettyjä johtopäätöksiä. Poikkeuksetta naurujoogan alussa ryhmät ovat erittäin ennakkoluuloisia. Jotta minulla on aikaa näyttää mistä on kysymys, en vedä mieluusti alle 45 minuutin naurujoogasessioita - käytän mielelläni jopa 90 minuuttia. Jokaista myöskin ensimmäisellä naurujoogakerralla pelottaa, että mitäköhän on tulossa. Vaatii jonkin verran osaamista lämmittää porukka asteittain niin, että outouden tunne ei muodostu esteeksi heittäytymiselle. Tunnen ylpeyttä saadessani mukaan kaikki ujoimmista ja arimmista kriittisimpiin älykköihin. (Toim. huom. tästäkään huolimatta ketään ei voi väkisin saada nauramaan. Se on erittäin pitkälti henkilökohtainen valinta.) Tilannetaju, oma heittäytyminen, sallivuus ja perusteleminen - koitan selittää asiat mahdollisimman maanläheisesti ilman mitään mystiikkaa. Naurujooga on aivan helppo ja looginen juttu. :D

Olen hirmu onnellinen saadessani jatkuvasti mahdollisuuksia pelkojeni kohtaamiseen. Kenties tähän pystyy samaistumaan moni lajitovereiden edessä työkseen esiintyvä. Kannustan kaikkia tekemään joka päivä jotakin mikä pelottaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti