sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Ihan häiriintynyttä!

Olen pikkuhiljaa tympääntynyt tähän medikalisoituneeseen maailmaamme. Onko täällä juuri muuta kuin häiriöitä häiriöiden keskellä. Masentuminen ja lihominenkin ovat nykyään sairauksia. Useimmiten molemmat ovat ns. reaktiivisia, eli mielialan lasku tai ylensyöminen on reaktio johonkin tilanteeseen tai tunteeseen. Molemmissa myös perintötekijöillä on lusikkansa sopassa. Molemmissa voi olla kehityksellisiä tekijöitä, eli sekä negatiiviset ajattelumallit että syömistavat voivat olla muodostuneet ajan mittaan ja opittuja varhaisissa ihmisuhteissa. Yhteiskunta ja länsimainen elämäntapa voidaan nähdä osasyynä. Vielä rikaksi rokkaan muut sairaudet tai lääkitykset voivat aiheuttaa masennusta ja ylipainoa.

Näin monta syytä, jonka seurauksena ihminen lihoo ja/tai masentuu ja/tai passivoituu. Yleensä ihminen itse syyllistää itseään, tuntee olevansa huono ja epäonnistunut ja kaupan päälle muut vielä käskevät "ota itseäsi niskasta kiinni". Molempiin asioihin suhtaudutaan suurin tuntein. Masennus tai ylipaino määrittelevät ihmistä ja omivat identiteetin. Ovatko lihava ja masentunut adjektiiveja vai subjektiiveja?

Olen itse saanut kulkea läpi elämänvaiheen, jossa olin masentunut ja ylipainoinen. Minusta tällaiseen tilanteeseen voisi suhtautua nimenomaan aikansa kestävänä normaalina elämänvaiheena. Jopa kehitysvaiheena, jonka jälkeen voimme herätä ottamaan vastuun omasta kehon ja mielen terveydestä ja elämäntavoistaan. Aivan turha pyöritellä silmiä ja huokailla jäljestä päin. Siinä hetkessä se oli parasta mihin pystyit. Get over it.

Niin kauan kuin masennus ja ylipaino ovat häiriöitä tai sairauksia, voivat "sairaat" heittäytyä piiloon "sairauden" taakse. Siinä tilanteessa on hyvin vaikeaa "voittaa sairaus" ja saada leimaa pyyhittyä otsastaan. Leimaa, joka ei välttämättä näy muille, kuin itselle peilistä.

Se, mihin keskitymme, kasvaa. Mihin käytämme aikaamme ja energiaamme, vahvistuu. Jokaisesta löytyy terveyttä ja toimintakykyä. Keskitytään siihen mikä toimii, ei siihen mikä repsottaa, nilkuttaa tai änkyttää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti