torstai 5. maaliskuuta 2015

Harmoniaa

Toteutin haaveeni ja osallistuin vastikään Suomessa Peter Hess -metodin koulutusta järjestävän Medi-Soundin äänimaljahieronnan peruskurssille. Erityiskiitos Medi-Soundin upealle kouluttajalle Anne Materolle, joka onnistui välittämään oleellisen äänimaljametodista kurssin aikana, käytännönläheisesti ja perustellusti. Oulussa kävin ensimmäistä kertaa tutustumassa äänimaljoihin Aurorinassa, joka tarjoaa sekä yksilöllistä äänimaljahoitoa että ihania sointukylpyjä ryhmille. Sekä äänimaljahieronta että sointukylvyt ovat ensisijaisesti syvärentoutusmenetelmä.

Hankin kurssin jälkeen itselleni "perussetin" maljoja, ja aion rakentaa ajan kanssa itselleni laajan repertuaarin kaunissointisia instrumentteja. Soittelin maljoja jo hieman tiistaina asahi-tunnin alussa ja lopussa. Ne sopivat erinomaisesti myös naurujoogasessioiden loppurentoutukseen. Odotan innolla tulevia naurujoogakeikkoja, joita on luvassa kevään mittaan niin työporukoiden virkistyspäivissä, polttareissa kuin synttäreilläkin. Aivan mahtavaa!

Toukokuussa olen menossa Sointukylpy-ohjaajakoulutukseen, jonka jälkeen minulla on valmiudet ohjata syvärentoutustunteja ryhmille. Sointukylvyssä rakennetaan mielikuvamatkoja harmonisten äänien avulla. Maljojen sointi on erikoinen kokemus, jossa todellinen maailma ja fantasia kietoutuvat toisiinsa. Hetken pakomatka, vapautuminen, irti päästäminen. Olen itse, usko tai älä, hyvin skeptinen kaikkien "uskomushoitojen" suhteen, ja uskon vasta kun itse näen ja koen. Olen iloinen siitä, että äänimaljojen suhteen olen avannut mieleni. Maljat tarjoavat minulle puhetyöläiselle aivan uudenlaisen, nonverbaalisen kommunikaatiokanavan. Maljojen harmoniseen ääneen uppoutumista on vaikea sanoin kuvatakaan. Koekaniininani toiminut serkkutyttöni kuvaili osuvasti: "Tuntuu kuin olisin laturissa".

Äänimaljamenetelmän "rationaalinen tausta" auttoi minua epäluuloista lähestymään asiaa. Menetelmän kehittänyt saksalainen Peter Hess on tekniikan insinööri, joka matkoillaan Pohjois-Intiassa ja Nepalissa kinnostui tutkimaan äänen harmonisoivaa vaikutusta ihmiseen. Äänellä ja sen värähtelyllä hoitamisella on idän kulttuureissa tuhansien vuosien perinteet. Pitkän kehittelytyön tuloksena Peter Hess sai aikaan länsimaiselle ihmisille sopivan äänihoitomallin, Peter Hess -äänimetodin. Menetelmää käytetään Saksassa mm. fysioterapian, psykoterapian, muistisairaiden, vanhus- lapsi ja vammaistyön tukena. Peter Hess Instituutti tutkii jatkuvasti äänen vaikutusta ihmiseen yhteistyössä mm. neurobiologian-, pedagogiikan ja psykoterapian ammattilaisten kanssa.

Pitkän tutkimus- ja kehittelytyön tuloksena valmistettavat hoitavat äänimaljat tehdään 12 metallin seoksesta perinteisin taontamenetelmin käsityönä. Maljojen valmistusprosessi tähtää eettisesti kestävään yhteistyöhön, eikä siinä käytetä esimerkiksi lapsityövoimaa. Peter Hess instituutin työpajat sijaitsevat Pohjois-Intiassa ja Nepalissa.

"Idän viisauksia" voidaan siis sovittaa hyvin länsimaiseen kulttuuriin. Löydän yhtymäkohtia: asahissa on nivottu yhteen vuosituhansia vanhoja menetelmiä ja karsittu pois kaikki korkealentoinen, esoteerinen mystiikka. Ohjaajana olen perusjuntti. Toivon pystyväni tarjoamaan rikkaita kokemuksia ja mahdollisuuden lisätä itsetuntemusta maanläheisesti ja ymmärrettävästi, ns. matalalla kynnyksellä. Uskaltaudu kokeilemaan, rohkene antautua, olla läsnä ja hetkessä. Saatat löytää itsestäsi voimavaroja, joiden olemassaolosta et tiennyt mitään.

Perussetti äänimaljoja: ns. kehomalja, sydänmalja ja universaalimalja. Maljoja soitetaan huopapäisellä malletilla.

Rentoutumaan kutsuva koulutuspaikka, Helsingin Spiraaliportti. Kurssi alkoi lempeällä Sointukylvyllä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti